Oktoober on see aeg aastas kus on saada igasugused kujuga erinevaid kõrvitsaid. Kõrvitsapüreesupi fänn ma eriti ei ole, seega mis siis muud kui tuleb teha üks kõrvitsakook. Tunnistan ausalt, et see oli mul täiesti esimene katsetus kuid tulemusega võib igati rahul olla. 
 
Koogi küpsetasin 25cm läbimõõduga Tupperware lainelise äärega koogivormis. 
Mina küpsetasin kõike pöördõhuga seega kui sul ei ole pöördõhuga ahju siis on ajad veidi pikemad. Pead oma ahjuga katsetama.
 
Oma küpsetistes kasutan Golden Stevia steviaga magusainet ja seda kulub kümme korda vähem seega kui otsustad kasutada jaekabalduses müüdavat steviaga magusaineid või lausa suhkurt siis pead stevia kogused korrutama läbi kümnega (või isegi 15-nega). Jaekabanduse stevia või suhkur vahusta siis munaga koos mitte blenderis nagu siin retseptis tegin. 
 
Kook on parim järgmisel päeval kui ta on täielikult jahtunud aga samas ka kergelt soe kook oli ka täitsa mõnus juba 🙂 
 

Patuvaba kõrvitsa kook (gluteeni, piima ja suhkruvaba)

Põhi:
  • 1 muna
  • 250g gluteenivaba jahu (kasutasin Schär Mix B jahu)
  • 110g taimset võid (nt Keiju tumesinine)
  • 1 tl Golden Stevia
  • 0,5 tl soola
Kate:
  • 500g kõrvitsapüreed (ca 1 kg’st kõrvitsast)
  • 349g siidist tofut (1 pakk ongi nii suur)
  • 160ml taimset vahukoort (Flora taimne vahukoor läätsevalgust)
  • 4 muna
  • 2 tl kaneeli
  • 1 tl muskaatpähklit
  • 2 spl Golden Stevia
  • 1 spl kuhjaga (maisi)tärklist
Valmistamine:
 
Valmista põhi.
1. Põhja jaoks sega kätega kuivained ning külmkapi külm või kuni saad purutaolise massi. Nüüd lisa muna ja sega ühtlaseks. Võta kaks küpsetuspaberit ning rulli taignapallist kahe paberi vahel ca 2-3mm õhukeseks taignakettaks. Aseta taigen koogivormi. Mina tegin nii: lohistasin taigna taldriku peale, eemaldasin pealmise küpsetuspaberi, asetasin koogivormi selle peale tagurpidi nii, et nüüd ümber keerates kukkus taigne ilusti vormi sisse. Eemaldasin teise küpsetuspaberi ning surusin õrnalt taigna vormi sisse ja äärtele. 
Tõsta taigen pooleks tunniks külmkappi.
 
2. Puhasta kõrvits eemaldades koore ja seemned. Tükelda viljaliha ning laota ahjuplaadile laiali ja küpseta 200 kraadi juures ca 15 min.
Seemnetest saad teha ahjus mõnusad krõmpsud snäkid seega ära neid ära viska (vt altpoolt kuidas mina tegin).
 
Alusta katte valmistamist:
3. Vahusta mikseris munad kohevaks vahuks, lisa tärklis ning vahusta veidi veel. 
4. Vala vahukoor, siidine tofu, stevia, kaneel ja muskaatpähkel blenderisse ning püreesta ühtlaseks. 
Vala blenderi sisu välja eraldi kaussi. 
 
5. Vahepeal tõsta põhi külmkapist välja, aseta sellele küpsetuspaber ning peale raskuseks kuivatatud herned/oad või spetsiaalsed küpsetuskuulikesed (mina ostsin need nt Gemossist). Küpseta põhja ahjus 200 kraadi juures ca 15 min. 
 
Jätka katte valmistamist:
6. Püreesta blenderis ahjus küpsetatud kõrvits ühtlaseks püreeks. 
7. Kalla kõrvitsapüree hulka vahukoore-tofu segu ning blenderda ühtlaseks. 
8. Kalla blenderi segu munavahu hulka ning mikserda kergelt ühtlaseks.
 
9. Vala kate ahjus eelküpsenud põhjale (eemalda enne ikka raskus ja küpsetuspaber) ning küpseta 180 kraadi juures ca 30 min.
Valmis kook on äärtest tahenenud aga keskelt veidi võdisev.
 
Enne söömist lase koogil jahtuda (võid jahtunud koogil omakorda külmikus lasta seista). Enne serveerimist kaunista meelepäraselt. Mina kaunistasin purustatud kreekapähklipuru, kaneeli ja füüsalitega. 
 
Head maiustamist!
Anna kindlasti teada, kuidas sulle maitses?
 
Röstitud kõrvitsaseemned:
Kõrvitsa seemned pesin ära ning kuivatasin kätepaberiga veidi kuivemaks (võib korraks ka ahju panna aga osad soovitavad lausa üleöö toatemperatuuril kuivada – mina nii ei teinud). Siis segasin need läbi veidikese soola, stevia, kaneeli, muskaatpähkli ja õliga ning küpsetasin ca 7 min 200 kraadi juures. Kindlasti jälgi neid, et kõrbema ei läheks. Maitseks võid kasutada suhkurt stevia asemel kui sellega muret ei ole. Vürtsikamad snäkid saad kui kasutad soola, paprikapulbrit, cayenni ja musta pipart. Googeldades Roasted Pumkin Seeds leiab palju erinevaid variante. 
 
NB: retsepti jagamisel palun alati viidata minu kodulehele kust retsept pärineb, www.priibipa.ee/blogi
 
#gluteenivabatort
#gluteenivabakook
#bipabakes
#bipa
#kaseiinivabakook
#piimavabakook
#suhkruvabakook
 
 

Jaga Facebookis!

Leave a Comment

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Shopping Cart